Om

Om Mig

"Vad tar ni för valpen där i fönstret"

 

Jag sjöng den för allt vad mina stämband höll. Året var 1952 och jag var fyra år när jag i en blå-vit spårvagn gjorde min "debut".

Lyckligt omedveten om mig själv och den stora världen, susade jag fram över Hissingebron i min hemstad Göteborg, sjungandes för alla som ville höra - och för de som inte ville.

Ungefär så har det varit under åren som gått.

 

Jag har alltid sjungit. Att sjunga gör mig glad och ibland lyckas jag göra också andra glada. Min gitarr kom till mig julen-1963. Gitarren, en gammal "Bjärton" är underbar, den finns där alltid redo att underkasta sig mina infall.

Från Gällivari där jag växte upp - till Saudi-arabien och en hel del där emellan, förde mig så småningom till Hälsingland.

Det var här i "landet" Hälsingland mitt text-författarskap tog sin början.

 

En dag i april 1997, fick jag i min hand ett musikverk av "Karl Ersa" från Husås. Det var spelmannen Manfred Hedman som gav mig "Sommargånglåt" och bad mig skriva en text till denna.

"Sommargånglåt" blev därmed upptakten till de låtar som sedan föddes.

Maskrosen skrev jag våren 1999, den handlar om min egen kamp för att överleva min barndom och uppväxt.

Maskros-sången är också en hyllning till alla andra systrar och bröder som kämpar för överlevnad.

När barrskogen med dess doft och stillhet sluter mig i sin famn, kan jag för stunden känna mig trygg. Men när jag hör ljudet av motorsågar, ser hur gran och fura faller, då slår mitt hjärta fortare och jag undrar vad som ska skydda oss när skogen inte längre finns.

Dessa tankar och funderingar blev upprinnelsen till sången:

När skogarna sjunger.

Linda Styf

Dan Andersson

 

 

DAN ANDERSSONS DIKTER HAR SJUNGITS OCH SJUNGS EVIGT...

Dan-Andersson.jpgEn tid var det enbart manliga trubadurer som "kunde" sjunga Dan Andersson.

Namn som Gunde Johansson, Nisse Munck, Björn Jadling och Thorstein Bergman liksom angav tonen. Sen kom Hootenanny Singers med sin okonventionella sätt att angripa Dans dikter med sina egna tonsättningar. Detta öppnade dörren för en ny generation Dantolkare med Pär Sörman, Roine Lindström, Björn U Dahl och Stefan Ström Mats Klingström med flera.

Först nu på senare år har Dan också lockat kvinnliga artister till sig med Loussastugans värdinna Linda Rattfelt, Linda Styf och den senaste i raden, det unga löftet Sofia Karlsson. Säkert är att vi kommer att få

lyssna till fler trubadurer och tonsättare, ty Dan Andersson lockar ständigt nya visångare till sig. Han är evig!

Med stor grandessa klev hon fram barfota som ett skogsrå från de djupa skogarna, och med hes och mörk sensuell stämma tolkade hon Dan Andersson och egna visor i Björnhyttan en augustidag 2001 i samband med Dan

Andersson-veckan.

Linda Styf skrev därmed in sig direkt i folkets hjärta som en lidelsefull uttolkare av Dan Andersson. Framträdandena har

efter det bara blivit allt fler. Hittills har har hon mest hörts i trakterna av Bollnäs och Alfta, där hon bor , men hon har även gått i Dan´s spår i hans hembygd kring Loussa-stugan och

Grangärdesbygden, till vilken hon har en speciellt förhållande

- Där bodde jag i min tidiga barndom hos min fostermormor Anna Trygg, och där lärde jag mig älska de djupa

skogarna och de blånande bergen, som Dan Andersson målar i sina dikter. Det gjorde mig lycklig och så kom min första CD "Blå längtan" som är en blandning av Dans visor i egna tolkningar och visor jag själv skrivit.

Linda har en brokig bakgrund och ett flackande liv med jobb som journalist, programledare, traffic officer, husfru och

värdinna samt bibliotekarie för Ericksson i Saudi Arabien i början av 80-talet. Hon har alltid sjungit, men det var först i

mogen ålder som hon slog om och blev sångerska på heltid.

​I sin andra CD "I rosornas år" - förmodligen nummer två i en triologi på tre - visar hon på Dan Anderssons många sidor, både allvaret, tungsinnet, men också glädjen.

Här finns exempelvis hennes egen tolkning av "Till Astrid Dolores vid skilsmässan" där Linda sjunger med en värmande glöd som"tänder eldar mitt i Berglandets vår i och törstande drömmer om rosornas år".

Här finns också den egna visan "Snöflingan" som "faller och dansar omkring och svävar runt nejden för stora och små och bringar sitt budskap att en ny tid är här".

Hennes tolkning av "Sizzi" skiljer sig mycket från många andras - kanske för att den var den första visan hon stiftade

bekantskap med hos sina fostermorföräldrar. Den ville hon höra om och om igen ...

Stallbackens Vänner och stockholmspubliken

ges nu tillfälle att stifta bekantskap med Linda Styf.. Missa inte detta unika tillfälle att lyssna till hennes Dan Andersson-tolkningar och egna tonsättningar i Amorinasalen på

Sollentuna bibliotekden 11 maj, kl 19.

Text o foto Lars G. Lindström

Copyright © All Rights Reserved